USO ILLES BALEARS denuncia que mútues i inspecció mèdica deneguen les baixes a treballadors que pertanyen a grups vulnerables en l’ensenyament concertat

, , , , ,

USO ILLES BALEARS denuncia que mútues i inspecció mèdica deneguen les baixes a treballadors que pertanyen a grups vulnerables en l’ensenyament concertat.

El nou curs 2020/21 ha començat de manera convulsa i agitada a causa d’una pandèmia que no cessa i amb unes Administracions incapaces de controlar el seu avanç. Docents i no docents de tots els sectors de l’ensenyament estan vivint situacions surrealistes, canvis de criteris constants en els protocols d’actuació, incompliments de les mesures de seguretat… Al que cal sumar falta de material de protecció, convivències amb diversos grups.

Ens arriba un al·luvió de queixes per part de treballadors i treballadores que pertanyen a grups vulnerables als quals el Servei de prevenció de riscos laborals de les mútues no ha volgut donar-los la baixa sent personal amb especial risc, ja que molts d’ells tenen patologies prèvies: Malalties cardiovasculars, diabetis, immunodeficiència, càncer, hipertensió, epoc, etc.

Molts d’aquests treballadors i treballadores han hagut d’acudir als seus metges de capçalera perquè els donàs la baixa, els quals coneixent les seves patologies prèvies, ho han fet. La sorpresa per als treballadors ha vingut quan després de fer una setmana que estan de baixa han rebut una telefonada procedent d’inspecció mèdica, exigint la reincorporació immediata al seu lloc de treball sense abans haver-los fet una avaluació i passant per sobre de la decisió dels metges de capçalera. El criteri, per a aquests casos, en l’ensenyament públic ens consta que resulta més permissible i flexible.

Des del nostre sindicat denunciam, una vegada més, el greuge comparatiu que sofreixen els treballadors de la concertada enfront dels seus homòlegs de la pública.

Des d’USO denunciam també que el Procediment d’actuació per als serveis de prevenció de riscos laborals enfront de l’exposició al SARS-COV 2, del 8 de juny de 2020, emès pel Ministeri de Sanitat, s’ha quedat obsolet a l’hora d’establir els diferents escenaris en els quals es poden trobar els treballadors i poder establir les mesures preventives requerides.

En l’ensenyament, s’ha generalitzat que tots els treballadors se situen en un Nivell de Risc 1 (NR1), és a dir, que tenen una baixa probabilitat d’exposició al virus.

Des d’USO, consideram que aquesta categorització és insuficient, ja que s’està adoptant com a criteri: “el treball sense contacte amb persones simptomàtiques”, que no s’ajusta a la realitat.

La situació exposada, exclou la possibilitat que les empreses puguin adoptar mesures encaminades a l’adaptació del lloc de treball d’alguns dels seus treballadors, especialment als grups vulnerables i de més de 60 anys. A molts d’aquests treballadors no se’ls ha realitzat cap estudi, ni avaluació, ni reconeixement mèdic, per la qual cosa continuen fent les mateixes tasques educatives en els mateixos llocs, en contra dels mateixos criteris del Ministeri de Sanitat.

Tot això multiplica el risc de contagi i transmissió en tota la comunitat educativa. Sense caure en alarmismes gratuïts , els centres educatius es troben davant una greu situació d’inseguretat que està provocant por i malestar entre els treballadors de l’ensenyament.

Per a millorar el clima de seguretat i salut laboral en els centres d’ensenyament, des d’USO demanam que es constrenyi a tots els centres educatius a realitzar una avaluació sistemàtica, exhaustiva i real, de cadascuna de les persones que pertanyin als grups vulnerables. També exigim el compliment dels requeriments legals de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals i del RD 39/1997, pel qual s’aprova el Reglament dels Serveis de Prevenció, en matèria d’avaluació dels riscos en el treball.

Demanam, a més, al Ministeri de Sanitat que amb caràcter d’urgència revisi els criteris establerts en els seus Procediments d’Actuació i els nivells de risc, clarament obsolets i que no tenen en compte l’evolució actual de la pandèmia.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari