USO EXIGEIX A HISENDA LA DEVOLUCIÓ DE L´IRPF DE PRESTACIONS DE MATERNITAT

, , , , ,

 

USO a Balears ha registrat un document a la Conselleria d’ Hisenda demanant que el ministeri actuï d’ofici en la devolució de l’ IRPF que va cobrar a les prestacions per maternitat des de l’any 2014 i que l’alt tribunal ha considerat que havien d’estar exemptes.

Des del nostre sindicat hem efectuat aquesta petició perquè Hisenda faci les devolucions d’ofici, per així evitar que s’hagin d’efectuar reclamacions, que només s’haurien de produir en cas de desacord en les quantitats retornades. De no actuar d’ofici Hisenda, les persones que van pagar de més per una mala interpretació del Ministeri d’ Hisenda haurien de perdre ara temps i diners, en el cas que haguessin de reclamar.

Recordem que el Suprem, ratificant fa uns dies una sentència anterior del Tribunal Superior de Justícia de Madrid de 2017, ha considerat que, d’acord a la llei d’aquest impost, han d’estar exemptes també les prestacions públiques de maternitat i no només les de naixement, part o adopció múltiple, adopció, fills a càrrec i orfandat.

L’ Alt Tribunal sosté, en síntesi, que la prestació per maternitat no és un rendiment del treball sinó un subsidi que tracta de compensar la pèrdua d’ingressos de la treballadora a conseqüència del permís de descans per naixement d’un fill, adopció, tutela i acolliment , quedant durant aquest temps suspès el contracte de treball i, per tant, havent d’estar exempt de tributació.

La sentència obre la porta a la reclamació de les treballadores que han percebut la prestació de maternitat des 2014, tenint en compte els terminis de prescripció de quatre anys, perquè Hisenda els torni l’ IRPF que es va aplicar i van pagar de més a l’ incloure la prestació en la tributació per rendiments de treball.

Des del Sindicat USO, arran de la sentència del TSJ de Madrid, ja es va posar a disposició dels treballadors / es els mitjans necessaris per iniciar les reclamacions sol·licitant la devolució de les quantitats pagades en concepte d’ IRPF de la prestació per maternitat.

Aquest procés de reclamació, iniciat amb la rectificació de la declaració de la renda dels anys en què s’havia percebut prestació per maternitat, continuava, davant la resolució negativa d’ Hisenda, amb els corresponents recursos davant el Tribunal Econòmic-Administratiu i, posteriorment , davant del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Autònoma corresponent.

Des de USO mostrem la nostra satisfacció per aquesta sentència, no només per la important i beneficiosa notícia que suposa per als treballadors / es, sinó també perquè confirma els arguments plantejats amb anterioritat per USO en aquesta i altres matèries similars. I com així ha estat fins ara, USO, des de tots els fronts -laboral, jurídic, al carrer … -, seguirà defensant com Sindicat els drets laborals, salarials i professionals dels treballadors.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari