Dia mundial dels docents.

Valorem al docent, millorem la seva condició professional




El Dia Mundial dels Docents d’aquest any marcarà el 50è aniversari de l’aprovació, el 1966, de la Recomanació Conjunta de l’OIT i la UNESCO relativa a la Condició del Personal Docent. Serà també el primer Dia Mundial dels Docents que se celebri en el marc de la nova Agenda d’Educació 2030, aprovada per la comunitat mundial l’any passat.

El lema d’enguany, “Valorem l’docents, millorem la seva situació professional”, resumeix els principis fonamentals d’aquesta recomanació que compleix el seu mig segle, alhora que fa llum sobre la necessitat de donar suport als docents, tal com va quedar reflectit en els objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Un objectiu específic, l’ODS 4, promet “garantir una educació de qualitat inclusiva i equitativa, i promoure les oportunitats d’aprenentatge permanent per a tots”.

Unesco

español

Com en anys anteriors, i a proposta de la UNESCO, el 5 d’octubre se celebra a tot el món el “Dia Mundial dels Docents”. Per FEUSO, aquest dia subratlla una cosa que el nostre sindicat reivindica tots els dies: els docents són la peça clau i insubstituïble del sistema educatiu. En aquests moments de crisi i paràlisi política i d’importants canvis socials, ideològics i estructurals, tot el relacionat amb l’escola i els docents adquireix un singular pes específic. En aquest dia, doncs, es fa més necessari que mai apostar pel prestigi social i moral del docent, testimoni viu i actual dels valors més compromesos, humans i solidaris.

Des de sempre, el docent no ha estat un mer transmissor asèptic de coneixements, sense implicar-se en els problemes de la societat actual. Al contrari, sobretot amb el seu exemple i amb la seva professionalitat, el docent contribueix diàriament a estendre el clima de tolerància, respecte i solidaritat que ha de respirar a les escoles, i que és el millor símptoma de la llibertat.

No ho tenen fàcil els docents. En línies generals, poc es fa per recuperar un prestigi perdut pels canvis polítics, socials, tecnològics, ideològics i familiars, que han vingut a qüestionar aquest prestigi i que estan fent efecte en el futur de la professió, com confirmen successius informes de l’OCDE.

Des FEUSO demanem que se segueixi fent tot el possible, des de totes les instàncies, per incrementar el prestigi de la professió docent, camí indispensable per atraure aquesta professió a professionals qualificats amb una gran vocació .

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari